2020-12-12 08:32:43• hírek • Refszatmar.eu

Javítják a templomtetőt Halmiban

Több mint két hónappal ezelőtt, pontosabban október 4-én vihar károsította a Halmi református templom tetejét. Király Lajos esperes és Rácz Ervin sajtóreferens akkor azonnal kiment, hogy bátorítsa a gyülekezetet. Azóta több aktiváló gyülekezetet meglátogattak, s most visszatértek Ugocsa fővárosába, örömmel tapasztalva, hogy megoldódik a probléma.

Elek Arnold Zoltán csütörtökön koradélután fogadta az érdeklődő látogatókat, s körbe vezette őket. A lelkipásztor elmondta, hogy kb. egy hónapba került a szükséges papírok, dokumentumok rendezése, eljárása. Kovács Attila presbiterrel ketten végezték ezt az előkészítő munkát. Tarr Szilárd vállalkozó, a presbiterek, az esperes és a lelkipásztor közös megbeszélése folytán aztán elkezdődhetett a munka az engedélyeztetéseket követően. Egy Halmiból elszármazott kedves egyháztag, név szerint Kótai József, valamint Magyar Levente államtitkár és Mile Lajos kolozsvári főkonzul közbenjárására közel 50000 lejes pályázattal oldották meg az összköltség egyharmadát. A helyi önkormányzat 20.000 lejt igért. Több gyülekezet, megyében és megyén kívül is anyagilag támogatta a gyülekezetet.

A munkálatokhoz tejes mellszélességgel odaállt a presbitérium és a nőszövetség, valamint az adakozó hívek. Öröm látni azt, amikor egy gyülekezet az élet jelét mutatja, összefog, lelkes és a rábízott kincset nem elássa, hanem megőrzi, sőt kamatoztatja az Isten dicsőségére. Ha Isten is úgy akarja, jövő héten már új színben fog pompázni a templomtető, hódfarkú cserép fedi hamarosan, és így várja az ünnepet.



Érdekesség, hogy a templomon az egyik gömböt leszedték, ami a rajta levő évszám szerint 1937-ben került fel a templomra. A jelek azt mutatják, hogy lövést is kapott a gömb, erről árulkodik a rajta levő két lyuk, valószínű orosz katonák második világháborús lövésgyakorlatának eredményeként. Egy új gömb kerül majd a helyére.

Háborús időket ugyan ma nem élünk, de az idei év bizonytalanságában a Halmi Református Egyházközég tagjai számára vitathatatlan örömforrás, hogy szépül a templomuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: